Tohto vitamínu majú podľa zväzu totiž Slováci dlhodobo nedostatok,
pritom je jedným z kľúčových prvkov pozitívne ovplyvňujúcich imunitný
systém človeka. Jeho najväčší deficit je pritom v jesenných a zimných
mesiacoch.
"Slovenskí pekári chcú Slovákom pomôcť pri zlepšovaní imunity, keďže
naša zemepisná šírka neposkytuje dostatok slnečného svitu, ktorý je
hlavným zdrojom vitamínu D. Rozhodli sme sa preto pomôcť tak, ako vieme a
môžeme. Ponúkame slovenským spotrebiteľom pečivo so zvýšeným obsahom
vitamínu D. Inšpirovali sme sa Škandináviou a Spojeným kráľovstvom, kde
má takéto pečivo vynikajúce výsledky pri podpore zdravia obyvateľov,"
povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC. Jednotlivé pekárne
podľa neho v týchto dňoch už oslovujú obchodné reťazce s ponukami na
predaj týchto výrobkov.
Pekári podľa Lapšanského už ponúkali takýto produkt vláde, ale neúspešne. "Pekári
nežiadali vládu o žiadnu finančnú pomoc na výrobu pečiva obohateného o
vitamín D. Ponúkli sme riešenie, ktoré má úspechy vo Fínsku, Švédsku, či
Spojenom kráľovstve, kde realizovali viacero vedeckých štúdií o prínose
potravín obohatených vitamínom D. Podľa nich takéto potraviny dokážu na
zdravotnej starostlivosti štátom ušetriť desiatky až stovky miliónov
eur, pomáhajú proti chrípke, prechladnutiu, či ďalším vírusovým
respiračným ochoreniam. Zároveň si obyvatelia nemusia kupovať vitamín v
lekárni. S postupujúcou jeseňou bude slnečného svitu ubúdať," uviedol Lapšanský.
Pekári preto podľa neho veria, že obchodné reťazce ponúknu tento druh
pečiva spotrebiteľom čo najskôr a prispejú tak k plošnému zlepšeniu
imunity Sloveniek a Slovákov. "Naši pekári sú na dodávky nových tovarov samozrejme pripravení," dodal Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva,
cukrárskych výrobkov i cestovín a zamestnávajú viac ako 12.000
pracovníkov.